HİPERTANSİF ACİLLERE KLİNİK YAKLAŞIM

HİPERTANSİF ACİLLERE KLİNİK YAKLAŞIM

Kategori:  HİPERTANSİYON VE KOMORBİDİTELER

Hipertansiyon krizi nedeniyle acil polikliniğe başvuran hastalarda öncelikle hastanın hangi hipertansif acil tabloya konumlandırılacağına karar verilmeli, kan basıncı gerçekçi bir şekilde sınıflandırılmalı, hasta uygun şekilde konumlandırılmalıdır.

Acil hipertansif tablolarda anamnezde öncelik uç organ hasarı, birlikte bulunan koşullar ve sekonder hipertansiyona yönelik olmalıdır. Hastaların aldıkları tedavi (hangi ilaçları aldıkları, tedaviye uyum, uygunsuz ilaç kullanımı), hipertansiyon ve mevcut semptomların süresi, diğer tıbbi problemler, son adet tarihi, kardiyovasküler şikayetler (konjestif kalp yetersizliği belirtileri, angina, aort diseksiyonu, nefes darlığı), merkezi sinir sistemine ait şikayetler (baş ağrısı, yeni ortaya çıkan görme bozukluğu, kilo kaybı, bulantı-kusma, halsizlik ve yorgunluk, konfüzyon ve mental bozukluk), hematüri veya oligüri varlığı, karın ağrısı veya görme bozukluğu gibi şikayetlerin olup olmadığı sorgulanmalıdır.

Acil hipertansif tablolarda fizik muayenede yaklaşım, uç organ hasarını belirlemeye yönelik olmalı, nörolojik ve fundoskopik incelemeler ihmal edilmemelidir. Merkezi sinir sistemi muayenesinde fokal nörolojik bulguların varlığı, konvülsiyon, stupor, koma, papilla ödemi, retinal hemoraji, eksuda veya kapalı açılı glokom araştırılmalıdır. Kardiyovasküler sistem muayenesinde akciğer ödemi ve konjestif kalp yetersizliği bulgularına, juguler venöz dolgunluk ve periferik ödem varlığına, bilateral eşit ve simetrik kan basıncı ve nabız kontrolüne, abdominal kitle ve üfürüm varlığına dikkat edilmelidir.

Acil hipertansif tablolarda laboratuvar tetkiklerine bakıldığında, kan sayımı, idrarda kan ve/veya protein varlığı araştırılması ile EKG ön planda yer alır. Gerekirse, diğer biyokimyasal incelemeler (kan şekeri, kreatinin, ürik asit, Na, K, Ca, Mg) toksikoloji araştırmaları, endokrin testler, gebelik testi, göğüs filmi, kranyal BT, torasik BT, ekokardiyografi ve aortik anjiografi yapılabilir.

Ayırıcı tanıda göz önünde bulundurulması gereken durumlar aşağıda gösterilmiştir;

Kardiyovasküler tablolar
• Akut koroner sendromlar
• Konjestif kalp yetersizliği ve akciğer ödemi
• Abdominal aort anevrizması
• Aort disseksiyonu

Nörolojik tablolar
• İskemik inme
• İntraserebral kanama veya tümör
• Subaraknoid kanama
• Kafa travması
• Ensefalit

Nefrolojik tablolar
• Akut glomerülonefrit
• Kronik renal yetersizlik

Endokrin tablolar
• Hipertiroidi ve tiroid fırtınası
• Cushing Sendromu

Diğer klinik tablolar
• Başağrısı sendromları (“Cluster” baş ağrısı, migren, gerginlik başağrısı)
• Anksiyete ve panik atak
• Delirium tremens
• Eklampsi ve pre-eklampsi
• Sistemik lupus eritematozus
• Sıvı yüklenmesi

0
Yorum
Yorum Ekleyebilmek için Üye Girişi yapmanız veya Üye Olmanız Gerekmektedir