Hipertansiyon hastaları nelere dikkat etmeli?

Hipertansiyon hastaları nelere dikkat etmeli?

Kategori:  Hipertansiyon

Hipertansiyon hastaları nelere dikkat etmeli?

Hipertansiyon hastaları nelere dikkat etmeli?

Dr Meral Kayıkçıoğlu


Hipertansiyon kötü bir hastalık ve önemsenmezse ölümcül olabilir. Ama tansiyon hastasıyım diye üzülmeyin doğru ilaçları kullandığınızda tansiyonunuz normale düşecektir ve problemsiz bir hayat yaşayabilirsiniz. Tansiyon hastası iseniz ilaçlarınızı alırken bazı püf noktalarına dikkat etmeniz çok önemli. Bunlara uyarsanız tedaviniz kolaylaşır ve başarıya ulaşır. Uymazsanız ise tansiyonu kontrol altına almak zorlaşır ve de kalp, böbrek ve gözleriniz hasar görür. Dikkat etmeniz gereken bu kuralları kısaca özetlersek:

1. Tansiyon ilaçlarını doğru ve düzenli kullanın. Bunun için de doktorunuzu iyi dinleyin. Unutmayın ki ilacınızı yanlış alırsanız tansiyonunuz düşmeyecektir.

2. Tansiyon ilacını her gün alın. Tansiyon ilaçları sadece alındıkları gün etkilidir. O nedenle ilacınızı almayı unutursanız tansiyonunuz hemen yükselecektir. Tansiyon ilaçları gün aşırı alınamaz! İlacınızı aksatmamaya çalışın.

3. Tansiyon ilacını her gün aynı saatte alın. Unutmayın ki ilaçların belli etki süreleri vardır. Ve en fazla 24 saat etkili olabilirler. O yüzden ilacınızı düzenli hep aynı saatte almak gerekir. İlaç saati gecikirse, ilacın etkisi geçeceğinden tansiyonunuz yükselecektir.

4. “Bugün tansiyonum normal tansiyon ilacımı almasam” diye bir şey olamaz. Tansiyon ilacınızı, doktorunuzun belirttiği saatte tansiyonunuzu ölçmeden alın. Pek çok hasta önce tansiyon ölçüp yüksekse ilacını almaktadır. Ama bu kesinlikle yanlıştır. Tansiyon ilacını almak için, tansiyonunuzun yükselmesini beklemeyin.

5. İlaçlarınız kendi kafanıza göre kesmeyin, mutlaka doktorunuza danışın. Dozu ayarlamak unutmayın ki doktorunuzun görevidir.

6. Düzenli olarak tansiyonunuzu ölçün. Tansiyon ilacı kullanıyorsanız haftada 2 gün mutlaka 2 kez tansiyonunuzu ölçün.

7. Tansiyonunuz normal bile gidiyor olsa yılda bir kez mutlaka doktora gidip kalbinizi, gözlerinizi ve böbreklerinizi kontrol ettirin.

8. Doktorunuz dışında kişilerin önerdikleri ilaçları kesinlikle kullanmayın. Herkesin hastalığı farklıdır ve sizi en iyi tanıyan doktorunuzdur. Bir arkadaşınıza çok iyi gelen bir ilaç size zarar verebilir.

9. Piyasada satılan ve “bitkisel” olduğu söylenen ilaç vb maddeleri doktorunuza sormadan içmeyin. Çünkü bir ilacın “bitkisel” olması masum olduğunu göstermez. Unutmayın kokain de bitkisel ama çok zararlı!...

10. Ağrı kesicilerden uzak durun. “Antienflamatuar” olarak geçen ağrı kesiciler, tansiyon ilaçlarının etkisini bozabilir. Mümkün olduğunca ağrı kesici kullanmayın. Zaten bu grup ağrı kesici ilaçlar sık kullanıldıklarında böbreklere zarar verebilirler. Eğer ağrı kesici almanız gerekiyorsa “parasetamol“ etken maddesini içerenlerden kullanabilirsiniz. Parasetamolün böbreklere de zararı yoktur.

11. Yürüyüş yapın. Haftada en az 3 gün 45’er dakika tempolu yürüyün. Ama yürüyüşünüzü çok sıcak, çok soğuk hava da yapmayın. Üzerinizde rahat giysiler olsun. Ve de dolu mide ile yani yemekten kalkar kalkmaz yürüyüş yapmayın.

12. Tuzu azaltın. Yemek sofrasından tuzu kaldırın. Tuzlu olduğu bilinen gıdalardan ve içeceklerden uzak durun. Örneğin turşu, ev salçası, şalgam suyu vb. Zeytin ve peynirin tuzunu arındırmaya çalışın. Sadece tuzu azaltmak bile tansiyonunuzu 5-10 mmHg düşürecektir.

13. Sigaradan uzak durun. Sigaranın içindeki zararlı maddelerin hatta bunlara “zehir” bile diyebiliriz, doğrudan damarlar üzerinde büzücü etkisi vardır. Bu nedenle sigara içer içmez 15 dk içinde tansiyonunuz yükselmeye başlar. Sigaranın tansiyonunuzu yükseltmesini engellemelisiniz. Sigarayı yanınızda bile içirmeyin, çünkü yanınızda içilen sigaranın dumanından bile pasif olarak damarlarınız etkilenmekte, unutmayın!...

14. Karın yağlarından kurtulun, fazla kilolarınızı verin. Karın içindeki yağlar, doğrudan tansiyonu yükseltici özelliğe sahiptir. Göbek bölgesinde depolanan bu yağlar, sadece tansiyonu değil, aynı zamanda kalp hastalığını da davet eder. Bu nedenle eğer kilolu iseniz veya göbeğiniz varsa mutlaka bu yağlardan kurtulmanız gerekli. Bunun için de düzenli yürüyüş yapmanız ve de karbonhidrat (ekmek, börek, kek vb-un ve şekerden yapılan gıdalar) tüketiminizi azaltmanız gerekiyor…

Yukardaki maddeler uzun ve imkânsız görünse de 2-3 hf sebat edip uygulamaya devam ederseniz göreceksiniz ki hepsi alışkanlık haline gelmiş, üstelik de sizi rahatlatmakta. Unutmayın ki en önemli yatırımınız sağlığınız. Kendinize iyi bakın.

0
Yorum
Yorum Ekleyebilmek için Üye Girişi yapmanız veya Üye Olmanız Gerekmektedir